La cooperativa «Les Abelles» engega una campanya de micromecenatge per finançar-se
En veure un article al diari on s’anunciava la voluntat del consistori d’impulsar una cooperativa de cures a la ciutat, ho van tenir clar fins i tot abans d’acabar de llegir-lo. El grup de dones, majoritàriament provinents de l’Amèrica Llatina, que es reunien cada divendres a la tarda en el marc del Cercle de Dones de Reus, van veure que podien abocar en aquest projecte la seva manera de veure la vida, els seus aprenentatges i les ganes latents de millorar la ciutat. «Som totes dones emprenedores, professionals i empoderades«, reivindiquen Fàtima Peña i Liliana Ramírez, presidenta i secretaria -respectivament- del Consell Rector de la nova cooperativa de cures Les Abelles.
La base de la iniciativa és «humanitzar» el sector de les cures, tot oferint serveis «de qualitat» a les famílies i donant suport a les treballadores, tant pel que fa a la formació com a la regularització del treball d’atenció a domicili. Les línies d’actuació van en tres direccions: gent gran, serveis de la llar, i infància i família. Un dels aspectes que les diferencia, relata Peña, és la seva borsa de treball que, a part del currículum, valora la «qualitat humana» de la persona. També volen una comunicació fluida entre tots els agents implicats; tenir sempre informació tant de la persona treballadora, com de la família i l’usuari, per tal que tothom estigui «content i satisfet» i es treballi des de la complicitat. «No som una empresa que busca beneficis, sinó que ens centrem a oferir el millor servei possible», remarca Ramírez. Per això, aquest 1 d’octubre han començat una campanya de micromecenatge, que permeti tirar endavant la iniciativa.
Un sector etern
«En el sector de les cures mai hi haurà atur», sentencia Peña, i aclareix: «Tenint en compte la longevitat de la nostra societat, serà etern». D’aquesta manera, elles són conscients que «estan de pas» i que engeguen aquest projecte amb la voluntat de crear consciència social i plantar una llavor que vagi creixent al llarg del temps. «És una cosa que la societat necessita, i per això ho aconseguirem; tardarem més o menys, però ho aconseguirem», reivindiquen.
Particularment, remarquen la situació actual de les persones grans. És important, assenyalen, que tinguin «qualitat de vida», que estiguin ben ateses i cuidades i, en la mesura del possible, que puguin continuar vivint a casa seva. Es tracta, doncs, que no se les aparti i se les tracti com si no valguessin res, perquè llavors «l’autoestima se’ls enfonsa, se senten inútils i és quan empitjora la seva salut», indiquen. En definitiva, la idea és «fer-los sentir vius» durant la vellesa, una etapa vital més.
Valors encara presents
Peña i Ramírez constaten que, aproximadament un 80% (o més) de les persones que es dediquen a les cures són llatines. «Nosaltres, com altres cultures, tenim més respecte cap a la gent gran i sensibilitat vers la família«, assegura Ramírez, i Peña afegeix: «No hem perdut aquets valors, encara els tenim molt inculcats». I precisament això és el que volen transmetre a través de la cooperativa: «Si totes nosaltres ens unim, podem ensenyar aquestes qualitats i que la societat les assumeixi de nou«. Són conscients que les institucions tenen part de la culpa d’aquesta desvinculació, però que això «no ens ha de fer perdre de vista tot el que podem fer a nivell individual» per cuidar i acompanyar les persones que ens envolten.
Campanya de micromecenatge
L’equip impulsor de la cooperativa està format per una desena de persones, gairebé totes dones, però també compta amb dos homes. Com és ben sabut, el de les cures és un sector generalment feminitzat, tot i que ara es comença a percebre un petit canvi: «Els homes s’estan començant a interessar per aquesta part sociosanitària, potser no tan com voldríem, però poc a poc», assenyala Ramírez.
Totes les persones implicades en Les Abelles han treballat molt perquè aquest projecte associatiu i d’economia social i solidària sigui una realitat i incideixi positivament en la ciutadania reusenca. Per tal d’aconseguir finançament, el dia 1 d’octubre van iniciar una campanya de micromecenatge a través de la fundació Goteo. Tot i que tenen el recolzament de l’Ajuntament, la cooperativa és una entitat «independent» i no rep ajuda econòmica directa del consistori. «El més difícil és engegar», constata Peña, i per això animen tothom a col·laborar, dins de les possibilitats de cadascú.
Es poden fer aportacions a partir de 5 euros i, depenent de la quantitat, hi ha la possibilitat de rebre algun obsequi. L’objectiu mínim és aconseguir 6.000 euros en 40 dies, i el màxim, arribar a 15.000 euros.
La Fàtima i la Liliana, juntament amb totes les altres dones llatines que han tingut la força d’emprendre aquest projecte, creuen fermament en què dignificar el sector de les cures és una prioritat i que aquest canvi de paradigma beneficiaria al conjunt de la societat. Volen construir un espai d’ajuda i col·laboració comunitària, i ser un «respir familiar» per aquelles persones que tenen algú dependent en el seu entorn. Agraeixen a l’IMFE Mas Carandell i a CoopCamp «la formació, el suport i l’acompanyament» durant tot el procés.